Reclamespot van Audi wekt irritatie
Met een seksistische reclamespot heeft de Duitse autobouwer Audi vele Chinezen woedend gemaakt. De grote afkeuring in de sociale en klassieke media heeft ertoe geleid dat Audi het filmpje heeft laten verwijderen. Het bedrijf bood zijn excuses aan en beloofde een onderzoek.
In het filmpje verstoort de moeder van een bruidegom de huwelijksplechtigheid van haar zoon en toekomstige schoondochter. De vrouw begint de bruid te betasten als een stuk vee op de markt, tot ontzetting van de gasten. Ze wil nagaan ‘of alles wel in orde is’ en maakt dan een gebaar naar haar zoon: ‘goedgekeurd voor het huwelijk’. ‘Een belangrijke beslissing moet je weloverwogen maken’, zegt de voice-over en er komt een Audi in beeld.
De commercial werd al maandenlang vertoond in de bioscopen. Op 17 juli postte iemand de video echter op zijn Weibo microblog, met commentaren zoals: ‘hoe is dit mogelijk … walgelijk’. Daarop kwamen uiteenlopende reacties. De meeste internetgebruikers vonden het filmpje seksistisch. Er waren ook positieve reacties. Volgens feministen was het feit dat dit soort reclame in China vandaag kan worden gemaakt en vertoond, een teken van de zwakke economische positie die vrouwen nog altijd hebben. Niet alleen kunnen ze bedrijven niet straffen voor zoiets, maar ze geloven ook niet dat het wat uithaalt, dus laten het maar gebeuren.
Sixth Tone pikte het verhaal op. Ook klassieke media lieten in opiniestukken hun afkeuring blijken, onder andere de People’s Daily en Global Times. Na enige aarzeling reageerde Audi. Ze haalden de seksistische spot weg. In een verklaring schoven ze de verantwoordelijkheid af op hun joint venture voor tweedehands wagens. Daarin zit ook Volkswagen en First Automotive Works (FAW), een Chinees staatsbedrijf. Er zou volgens Audi ook een onderzoek komen, want de advertentie gaf de ‘waarden van het bedrijf helemaal niet weer’. Het blad China Automotive Review meent echter dat de zaak niet al te nadelig zal uitvallen voor de verkoopcijfers, want ‘andere bedrijven hebben dit soort fouten ook begaan zonder al te grote gevolgen’.
SixthTone, Global Times, Financial Times