Skip to main content

Voicemail in laten sprekenMet professionele voice over

Polygoonstem laten inspreken

Het Polygoon filmjournaal, opgericht in 1919, is waarschijnlijk nog bekend bij velen. Aanvankelijk produceerde het bedrijf tussentitels voor stomme films om het verloop van het verhaal tussen de beelden aan te geven. Vanaf 1921 begon Polygoon films te maken in opdracht van bedrijven. Pas vanaf 1924 kreeg Polygoon meer bekendheid onder het Nederlandse publiek toen ze begonnen met het vertonen van een journaal in de bioscopen, getiteld “Hollands Nieuws”. Dit nieuws werd eens in de twee weken in de bioscoop getoond en vanaf de jaren 30 werd dit wekelijks. De cameramensen van Polygoon reisden door het hele land om belangrijke gebeurtenissen op film vast te leggen. Ze schuwden geen concurrentie met andere bedrijven zoals Profilti en Haghefilm, waarbij openlijke gevechten tussen cameramannen plaatsvonden en agressieve verkooptechnieken werden gebruikt om het nieuws aan de bioscopen te slijten. Zelfs wanneer er weinig te rapporteren was, vulde de cameraman zijn film met opnames van de locaties waar ze waren, bekende gebouwen en lokale beroemdheden. Deze opnames werden opgeslagen in een archief en konden later worden gebruikt in andere producties.

Het Polygoonjournaal

Na de Tweede Wereldoorlog vertoonden meer dan vierhonderd bioscopen wekelijks het “Neêrlands Nieuws” en later ook buitenlands nieuws. Vanaf 1946 verzorgde Philip Bloemendal (1918-1999) het commentaar bij de filmpjes. Hij werd “De Stem” van het Polygoon journaal en bepaalde veertig jaar lang het gezicht van het Polygoon bioscoopjournaal. Bloemendal was redacteur, hoofdredacteur en directeur, en zijn sonore stem vertegenwoordigde voor het publiek de onwankelbare waarheid. Hij begon zijn carrière kort na de oorlog als nieuwslezer bij “Radio Herrijzend Nederland” en stapte in 1946 over naar het bioscoopjournaal van Polygoon. Met zijn stem begeleidde hij de wederopbouw van Nederland, door reportages te maken over grote evenementen, koninklijke hoogtijdagen, beurzen, sportwedstrijden en politieke gebeurtenissen.

Tegen het einde van de jaren 50 nam de interesse in de bioscoopjournaals af door de opkomst van televisie. In 1987 kwam er definitief een einde aan het bioscoopjournaal van Polygoon.

Bloemendals stem werd in de vroege jaren 90 zelfs onderwerp van onderzoek aan de Universiteit van Eindhoven, met het oog op de ontwikkeling van computerspraak. Uit het onderzoek bleek dat de zuiverheid van zijn stem buitengewoon hoog was. Daarom werd hem gevraagd of hij speciale maatregelen nam om zijn stem in conditie te houden, waarop hij antwoordde: “Nee, ik doe er niets speciaals voor, behalve af en toe een wybertje nemen.”

Korte feiten Philip Bloemendal

 • Philip Bloemendal werd geboren op 25 juni 1918 in Den Haag.
 • Hij trad in 1946 in dienst bij Polygoon als redacteur-commentator voor het bioscoopjournaal.
 • In 1952 werd hij hoofdredacteur van de Polygoon bioscoopjournaals.
 • Bloemendal werkte veertig jaar lang bij Polygoon en bepaalde het gezicht van het Polygoon bioscoopjournaal.
 • Hij was verantwoordelijk voor het schrijven van commentaarteksten en sprak deze uit.
 • Naast zijn werk bij Polygoon was hij ook actief op televisie, radio en als presentator/commentator bij films en bedrijfsfilms.
 • Hij had een opmerkelijk zuivere stem en werd bekend als “De Stem” van het Polygoon journaal.
 • Bloemendal begeleidde met zijn stem de wederopbouw van Nederland en maakte reportages over diverse evenementen en gebeurtenissen.
 • Hij vertrok bij Polygoon in 1986, waarna het bioscoopjournaal definitief werd stopgezet.
 • Philip Bloemendal overleed op 22 februari 1999 in Amersfoort.
 • Hij ontving verschillende onderscheidingen en werd vermeld in het Guinness Book of Records als “Langst werkende commentator bij filmjournaals”.

 

Beluister onze imitatie

Bij GrandVoices boekt u de perfecte imitatie van de Polygoonstem!
Beluister hier een demo:

Onze huisstem

Onze huisstem Sébastien heeft met zijn verbazingwekkende imitatie van Bloemendal’s stem de aandacht getrokken van velen in de mediawereld. Als gevolg daarvan wordt hij al jaren veel gevraagd om zijn stem te verlenen aan diverse audiovisuele producties. Met zijn stem, die net zo autoritair en helder klinkt als die van Bloemendal, heeft Sébastien een indrukwekkend en uniek element toegevoegd aan de vele producties waar hij aan heeft bijgedragen.

Bestel je Polygoonstem!

Laat nu je tekst inspreken als Polygoonstem en ontvang je opname razendsnel in huis! We helpen je zo nodig met het bijschaven van je script om het helemaal ouderwets te laten klinken.

POLYGOONSTEM BOEKEN

Prijsopgave nodig of direct boeken?
Vul hiernaast uw gegevens in en we
nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Fout: Contact formulier niet gevonden.

× Chat met ons!