Skip to main content

IS Islamitische Staat voice-over

Engelse voice-over van Islamitische Staat opgepakt:
“Ik heb geen spijt”

Bijna zes jaar lang was hij de Engelse stem van Islamitische Staat. Talloze propagandafilms en executievideo’s voorzag hij van commentaar, maar het lukte de autoriteiten nooit om een naam te vinden bij de stem. Nu is hij gepakt.
De man met een duidelijk Noord-Amerikaans accent was in 2014 voor het eerst te horen in de 55 minuten durende propagandafilm Flames of War. Daarin werden de bedoelingen van IS met veel retoriek, wapengeweld, explosies en executies duidelijk gemaakt. Het was de eerste keer dat de terreurgroep met zo’n productie naar buiten kwam.

Een fragment uit Flames of War
De Engelse voice-over in de IS-propagandafilm uit 2014:

Vorige maand werd een Canadees genaamd Mohammed Khalifa gevangengenomen in Syrië. In een interview met The New York Times vertelt hij dat hij de voice-over is die in veel filmpjes en audioboodschappen van IS is te horen. “Ik heb geen spijt.”

Drie verschillende forensische geluidsonderzoekers hebben de stem van Khalifa vergeleken met de stem in de IS-video’s. Allemaal komen ze tot de conclusie dat het bijna niet anders kan dan dat hij de waarheid spreekt: Khalifa is de voice-over van IS.

IT’er in Toronto

De 35-jarige Mohammed Khalifa kwam naar eigen zeggen als kind met zijn ouders vanuit Saudi-Arabië naar Canada. Hij groeide op in Toronto en leerde daar Engels, met een Canadees accent. Tot zijn vertrek naar Syrië in 2013 werkte hij in Toronto in de IT.

Khalifa radicaliseert door het bekijken van online lezingen over de jihad. Een filmpje op YouTube met daarin Engelssprekende jihadisten overtuigt hem om naar Syrië te gaan. Het gaf hem het gevoel dat hij erbij zou kunnen horen.

Eenmaal in Syrië komt hij terecht bij een militante beweging die later overgaat in IS. Hij wordt gevraagd om te werken voor de media-afdeling van de terreurgroep. In eerste instantie alleen als vertaler, later gaat hij video’s inspreken.

“Ik was alleen de stem”

Zijn baas, Abu Muhammad al-Furqan die in 2016 omkomt bij een bombardement, bedenkt de inhoud van de video’s. Hij wil dat er veel verschillende beulen met verschillende nationaliteiten te zien zijn, zodat niemand er bovenuit zou springen. “Het was niet de bedoeling dat we iemand beroemd zouden maken”, zegt Khalifa. Een camerateam trok door het veroverde IS-gebied om potentiële beulen te scouten.

Hele scripts werden bedacht rondom executies. Die werden vervolgens gefilmd met verschillende camera’s en drones. De beelden werden gemonteerd in het hoofdkwartier van de media-afdeling, niet ver buiten Raqqa. Khalifa zegt dat hij zelf nooit iets te maken heeft gehad met het maken van de beelden. “Ik was alleen de stem.”

In eerste instantie werkte hij vanuit een professionele studio, maar die werd in 2014 gebombardeerd door de Amerikanen. Hierna trokken ze van huis naar huis in Raqqa. De aanwezigheid van burgers zou hen beschermen, zo was de gedachte.

De val van IS

Toen eenmaal het IS-gebied begon te krimpen, moest het mediateam vertrekken uit Raqqa. Het werk ging volgens Khalifa wel onverstoord door. In de weken voor hij gevangen werd genomen waren er volgens hem nog zo’n twintig mensen bezig met de mediatak van IS.

Vorige maand werd Khalifa opgepakt. Hij werkte naar eigen zeggen al een tijdje niet meer voor de media-afdeling. In plaats daarvan streed hij mee om het laatste land van IS te verdedigen. Uiteindelijk raakte hij gewond in een vuurgevecht en gaf hij zichzelf over. Wat hem nu te wachten staat is niet duidelijk.

Bron: NOS

Reageer op dit artikel!

Reageer op dit artikel:

× Chat met ons!